Toernooi

Gerner en Grutte Mölle gaan op 48ste Bukkumtoernooi met melkbussen naar huis: ‘Opluchting’

Met een gezonde dosis fanatisme en een hoop sportiviteit is tijdens de laatste dagen van het jaar 2023 het traditionele Bukkumtoernooi afgewerkt. De teams van de Grutte Mölle en Gerner mogen zich de winnaars van de zaalvoetbalcompetitie noemen en namen voor respectievelijk de B- en de A-poule de bijbehorende melkbussen in ontvangst.

In ontmoetingscentrum Trefkoele+ was het voor de 48ste keer dat ploegen vernoemd naar historische buurten in Dalfsen – De Bleeke, Ankummer Es, Möllendiek en nog zeventien teams – het tegen elkaar opnamen. Dit gebeurde op Oudejaarsdag, nadat de deelnemende zaalvoetballers en sterren uit het verleden de dag ervoor aantraden voor The Day Before Bukkum. Die dag behelst een fietstocht langs verschillende horecagelegenheden in en rond Dalfsen.

Zo stapten ruim honderd sporters bij grand café Het Oude Station op om vervolgens via een tussenstop bij zaal Kappers in Hoonhorst richting De Fabriek in Dalfsen te koersen. Daar schotelde eigenaar Moes Hartman Kok het peloton een pastabuffet voor, om op die manier de onderweg verloren koolhydraten gelijk weer aan te vullen. In de vorm van zanger Jordy van Vilsteren, vooral bekend van de hit ‘Alleen Voor Jou’, werd ook voor muzikaal vermaak gezorgd.

Na dat traditionele voorspel was het op 31 december tijd voor het Bukkumvoetbaltoernooi. Om exact 10.00 uur schakelden Henri Noordman en Robert Haarman als zaaldienders de synchroon lopende tijdwaarneming voor de eerste maal in en bliezen ervaren scheidsrechters Jan de Goeijen en Richard van Eerbeek de competitie in gang. Verdeeld over vijf poules streden de teams om acht plekken in de halve finale.

In de B-poule wisten uiteindelijk de Grutte Mölle en Millingen zich voor de eindstrijd te kwalificeren. Daarin bleek het eerstgenoemde team van captain Mike Elsman duidelijk een maatje te groot. Met name de gebroeders Sam en Vince van den Anker hadden het vizier op scherp staan, en hadden zodoende een groot aandeel in de 7-1 overwinning.

Grutte Mölle | Winnaar B-poule

De finale in de A-poule was daarentegen een stuk spannender, waarbij Vechtdiek door een doelpunt van Romke Brasjen tegen Gerner weliswaar een vroege voorsprong nam, maar die via treffers van Werner Snel en Redmar Roelofs teniet zag worden gedaan. Na een bloedstollende slotfase trok de ploeg van aanvoerder Thomas Mentink die 2-1 over de streep. Tom Kelder was als een van de teamleden bijzonder in zijn nopjes: ,,Maar ook opgelucht.”

Gerner | Winnaar A-poule

Na de finales was het tijd voor de prijsuitreiking, waar naast de twee melkbussen ook enkele ludiek bedoelde eretitels werden vergeven. Zo werd Alex Scherpenkate uitgeroepen tot ‘slechste spöller van het toernooi’ en kreeg Mike Elsman het predicaat ‘ik ben hier wel, maar wat doe ik hier eigenlijk’ verleend. 

Tot slot werd Wim Bosch uitgeroepen tot Erebukkum. Bosch is tijdens het Bukkumtoernooi al decennialang het gezicht achter de bar van de Trefkoele. De gastheer heeft echter zijn welverdiende pensioen aangekondigd, waardoor het bestuur van Bukkum hem graag in het zonnetje wilde zetten. Met een daverend applaus nam Bosch de bijbehorende bokaal en de felicitaties in ontvangst. Daarmee werd het goed verlopen 48ste Bukkumtoernooi afgesloten.

Wim Bosch | Ere-Bukkum 2023