Toernooi

Bukkumtoernooi opnieuw een succes: bloedstollende finales en sportieve saamhorigheid

Achterhoek en FC Bukkum zijn op Oudejaarsdag twee van de winnaars geworden van het Bukkumtoernooi in Dalfsen. Het was voor de 44ste keer dat er op de laatste dag van het jaar werd gevoetbald in sporthal de Trefkoele. Alles verliep zonder enige wanklank, en gelukkig bleef het fysieke malheur onder de deelnemers beperkt tot wat spierpijn op de dag erna.

Voor er op Oudejaarsdag werd afgetrapt gingen de dag ervoor ruim negentig deelnemers op pad voor de traditionele fietstocht. Onder een prachtig zonnetje pendelde het peloton over de dijk naar stuw Vechterweerd, waarna het via de gloednieuwe fietssnelweg terug koers zette richting Dalfsen. Onder het genot van een soepje en een gehaktbal van de vermaarde slager Rikus van der Vegt kwamen de fietsers in parochiehuis het Emmagebouw aan hun welverdiende pauze.

Na voldoende te hebben uitgerust stapten de afgevaardigden van ploegen als FC Ankum, Gerner, Koffiesteegie en Millingen opnieuw op de fiets om het laatste stukje naar grand café Het Oude Station af te leggen. Daar gingen de wielrenners lopend langs het buffet en werden ze daarnaast getrakteerd op een optreden van volkszanger Rene Janssen, die daarbij begeleid werd door diskjockey Hoempa Henk.

En dan het toernooi zelf, waar twintig gerenommeerde ploegen aan de aftrap verschenen. Onder grote sportiviteit en publieke belangstelling werd eerst de poulefase afgewerkt. Daarna volgden de finales, waar in de strijd om de bijbehorende en felbegeerde grote melkbus het team van FC Bukkum en Oosterdalfsen het tegen elkaar opnamen. FC Bukkum won onder aanvoering van Lejo van Dommelen met 4-1. Onder meer Christian Hartkamp vervulde een glansrol door op onorthodoxe wijze een bal snoeihard via de eigen lat uit te verdedigen om zo een geheid doelpunt te voorkomen.

FC Bukkum

De kleine melkbus in de A-poule was een prooi voor Achterhoek. In een spectaculaire finale versloeg het team van aanvoerder Michel Lucas het Vechtdiek van Erik Busscher. Op de houten banken van de Trefkoele werd de bloedstollende eindstrijd met veel oh’s en ah’s gevolgd. Na een 1-1 stand in de reguliere speeltijd nam Achterhoek de beslissende strafschoppen beter. Althans, kapitein en keeper Lucas nam de hoofdrol op zich door de ene bal na de andere uit het doel te ronselen.

Achterhoek

Bij de daaropvolgende prijsuitreiking werden ook de andere ludiek bedoelde bokalen uitgereikt. Bas Busscher werd verkozen tot ‘slechtste speler van het toernooi’, omdat hij tijdens de fietstocht door moverende redenen twee keer van ijzeren ros moest wisselen. De prijs in het ‘ik-ben-hier-wel-maar-wat-doe-ik-hier-eigenlijk-klassement’ ging naar René van de Beeke. Iedereen vroeg zich toen eigenlijk af wat er achter de aanwezigheid van Van de Beeke schuilging.

Tot slot nog een speciaal eerbetoon aan de in februari overleden Paul Jacobs. Jacobs, een van de oprichters van het Bukkumtoernooi, werd postuum (nogmaals) benoemd tot Erebukkum. Al met al kijkt de organisatie terug op een goed verlopen evenement en de sportieve saamhorigheid die daarmee steevast gepaard gaat. De volgende editie van Bukkum belooft overigens een speciale te worden, omdat het zaalvoetbaltoernooi dan een negende lustrum heeft te vieren.